Simit poğaça, son yıllarda oldukça lezzetli olduğu için birçok insan tarafından çocuklarının beslenmesi için ya da misafirleri geleceği zaman yapılacak bir yiyecek olarak tercih edilmektedir. Kalori bakımından yüksek olsa bile lezzetli olması nedeniyle birçok insanın favorileri arasında yer almakta ve mutfaklarda sıkça yapılan bir yiyecek haline gelmiştir. Ev hanımları, evlerine misafirleri geleceği zaman mutfaklarında harikalar yaratmak için birbirinden lezzetli simit poğaçalar yapmaktadırlar. Özellikle birçok fırında yapılan ve fırıncıların son zamanlarda tercih ettikleri simit poğaça, çok satılması nedeniyle insanların satın aldıkları bir yiyecek olmuştur. Kuru kuru simit yemek istemeyen insanlar için üretilen ve çok lezzetli olan bu simitlerin içine istenilen gıdalar konulmaktadır. Kıymalı, kaşarlı, sucuklu, patatesli, peynirli ve ıspanaklı gibi birçok türü bulunmaktadır. Eğer hazır yapılan simit poğaçaları istemiyor ve misafirleriniz geleceği zaman ya da çocuklarınızın beslenme çantalarına koymak için simit poğaça yapmak istiyorsanız, evde de kolayca yapabilirsiniz. Simit Poğaça Yapımı Simit poğaça, aynı bildiğimiz simit hamuruyla yapılır ve üzerine pekmez ve susam sürülür. Ancak simit gibi yuvarlak yapılmaz, poğaça formunda hazırlanır. İçerisine sucuk, kıyma, kaşar, peynir, ıspanak, patates gibi istediğiniz malzemeleri koyabilirsiniz. Tamamen sizin damak zevkinize bağlı olarak iç malzemesini belirleyebilir ve mutfağınızda harikalar yaratabilirsiniz. Özellikle kaşar peyniri içeren simit poğaçalar daha çok tercih edilmektedir. Ancak kaşarlı olanların daha fazla kalorili olabileceğini unutmamalısınız. Beyaz peynirli ya da kaşar peynirli yapacağınız simit poğaçaların içine koyacağınız maydanozlar, lezzetini artıracaktır. Simit Poğaça Malzemeler
Simit Poğaça Nasıl Yapılır? Öncelikle bir tava içinde tereyağı eritilir ve içine toz şeker ve tuz konularak tamamen eritilir. Derin bir kabın içine 4 su bardağı un konulur ve tava içinde eritilmiş tereyağı, tuz ve şeker karışımı eklenir. İçine toz maya da eklenir. 1 su bardağı süt, 1 çay bardağı sıvı yağ ve 1 su bardağı sıcak su eklenerek yoğurma işlemine başlanır. Eğer su az geliyorsa biraz daha sıcak su eklenebilir. Hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar ve yapışmayana kadar yoğurulur. Yoğrulan hamur yaklaşık olarak 1 saat kadar dinlenmeye bırakılır. Hamurun üzerini bir bezle kapatırsanız daha lezzetli olacaktır. Dinlenen hamuru küçük parçalara bölerek, poğaça gibi yuvarlak bir şekilde açıyoruz. İçerisine koymak istediğimiz malzemeyi ekliyoruz. Eğer ıspanaklı ya da kıymalı yapmak istiyorsanız, ıspanak önceden pişirilmeli veya kıyma kavrulmalıdır. Kaşarlı yapmak istiyorsanız, peyniri rendeleyip ince doğranmış maydanozlarla karıştırarak kullanabilirsiniz. Bir yemek kaşığı kadar karışımdan alarak açılan hamurun ortasına koyup kapatıyoruz. Susam bir tabağa konur ve pekmez sulandırılır. Poğaça önce sulandırılmış pekmeze, ardından susama iyice bulanır. Daha önceden yağlanmış tepsiye veya yağlı kağıt serili tepsiye poğaçalar dizilir. Yağlanmayan ya da yağlı kağıt konulmayan tepside poğaçalar pişince yapışacaktır. Bütün poğaçalar hazırlandıktan sonra önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika pişirilir. Simit poğaçaların üzeri kızardığında, poğaçalar pişmiş demektir. Afiyet olsun. |
Koçhan
19 Temmuz 2024 CumaSimit poğaça çok lezzetli oluyor, ama yaparken pekmezi sulandırmak ne kadar gerekli? Sulandırmazsak susama yapışmaz mı?
Cevap yazAdmin
19 Temmuz 2024 CumaKoçhan, simit poğaça yaparken pekmezi sulandırmak gerçekten önemli bir adımdır. Pekmez, susamın hamura daha iyi yapışmasını sağlar ve aynı zamanda pişerken karamelize olarak lezzet katar. Pekmezi sulandırmazsan, pekmez yoğun olur ve susamın hamura yapışması daha zor olabilir. Ayrıca, yoğun pekmez hamurun üzerinde kalın bir tabaka oluşturabilir, bu da simit poğaçanının dengeli pişmesini engelleyebilir. Bu yüzden pekmezi sulandırmak hem lezzet hem de görünüş açısından önemlidir. Afiyet olsun!