Mahlepli Simit Mahlepli simit, ülkemizde sıklıkla yapılan ve en çok tüketilen simit türlerinin başında gelmektedir. İnsanların çok severek tükettikleri ve satın aldıkları bu simidi sizler de kendi evinizde kolayca yapabilir ve evinize gelen misafirlerinize ya da çocuklarınıza ikram edebilirsiniz. Mahlep, oldukça zengin içeriği ve insan sağlığına olan faydaları nedeniyle günümüzde simit yapımında sıklıkla kullanılmaktadır. Mahlep Nedir? Mahlep, ülkemizde Doğu Akdeniz bölgesinde yetişen ve boyu yaklaşık olarak 10 metreyi bulan bir ağacın meyvesi olarak bilinmektedir. Bu meyveler toplanarak kurutulup toz haline getirilir ve simit veya poğaça yapımında kullanılır. Mahlep, özellikle idrar söktürücü etkisi bulunduğundan dolayı insanlar tarafından tüketilmesi önerilmektedir. Ayrıca, mide koruyucu etkisi ve vücut içerisindeki zararlı toksinlerin atılmasında faydalı olması nedeniyle de tüketilmelidir. Mahlepli Simidin Faydaları Mahlepli simit, kalori bakımından biraz yüksek olabilir, ancak sağlıklı bir besin kaynağı olarak arada sırada tüketilmesi gerekmektedir. Simit içerisine kullanıldığında ayrı bir tat ve lezzet katmaktadır. Mahlep, çocukların daha kuvvetli ve sağlıklı olmasını sağlar ve yapılan araştırmalarda şeker hastaları için de son derece faydalı olduğu gözlemlenmiştir. Mahlebin hoş kokusu, hamur işi gibi çeşitli yiyeceklere katıldığında daha lezzetli ve nefis bir tat sağlar. Mahlepli Simit Çeşitleri Mahlepli simit, kandil simitleri yapımında en çok kullanılan malzemelerden biridir. Diğer büyük simitlerde veya simit poğaçalarda da sıklıkla kullanılmaktadır. Hamur işi yaparken mahlep kullanmanız, yiyeceklerinizin daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. Mahlepli Simit Malzemeleri
Mahlepli Simit Nasıl Yapılır? Bir tava içerisinde margarin eritilir, üzerine 1 tatlı kaşığı şeker ve 1 yemek kaşığı tuz eklenir. Ayrı bir kabın içerisine 5 su bardağı un konularak ortasında bir delik açılır. İçerisine eritilmiş margarin, 1 su bardağı sıcak su, 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 yumurta sarısı, toz maya ya da kabartma tozu, 1 yemek kaşığı mahlep, 1 tatlı kaşığı limon suyu eklenerek yoğurulmaya başlanır. Hamur, kulak memesi kıvamına gelene kadar yaklaşık 5 dakika yoğurulur. Gerekirse su ilave edilir. Güzel bir simit yapabilmek için yoğurulan hamurun dinlenmesi gerekmektedir. Dinlenen hamur küçük parçalara bölünür. Kandil simidi şeklini alacak hamurların üzerine önce yumurta akı, ardından susam serpilir. Önceden 200 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika pişirilir. Simitlerin üzeri kızardığında fırından çıkarılır. Afiyet olsun. |