Simit, ülkemize has bir lezzet olup özellikle yurt dışında yaşayanların özlediği bir yiyecektir. Özel anlara eşlik eden, kahvaltıda ve ara öğünlerde atıştırmalık olarak tüketilen simidi evde yapmayı deneyebilirsiniz. Aslında simit yapımı çok zor değildir. Sadece bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekir. Bu nedenle simide ulaşamayan kişiler için tarifini hazırladık. Bu tarifle yaklaşık 20 adet simit hazırlayabilirsiniz. Dilerseniz malzemeleri orantılı olarak azaltarak kullanabilirsiniz. Birlikte simit yapmaya başlayabiliriz. Simit İçin Gerekli Malzemeler
Üzeri İçin
Geniş bir yoğurma kabının içine elenmiş unu, kuru mayayı, toz şekeri ve tuzu koyun. Bu malzemelere azar azar su ilave ederek, kulak memesi yumuşaklığından biraz daha sert olacak şekilde bir hamur elde edin. Hamuru en az 15 dakika boyunca yoğurmalısınız. Eğer yaş maya kullanıyorsanız, mayayı ve 1 tatlı kaşığı toz şekeri suyun içinde karıştırarak kabartmalısınız. Daha sonra bu karışımı una ilave ederek, aynı şekilde hamuru yoğurabilirsiniz. Yoğurduğunuz hamuru bir kenara alarak, mayalanmasını bekleyin. Hamur mayalandıktan sonra bezeler kopararak uzun çubuklar yapın. Bu çubukların uçlarını halka yaparak birleştirin. Ancak uçların birbiriyle iyi kaynaşmasına dikkat etmelisiniz, aksi halde pişerken ayrılabilirler. Hazırladığınız halka hamurları tezgâhın üzerine koyun. Hamurlar burada beklerken mayalanmaya devam edecektir. Bu arada, pekmez ve suyu bir tencereye koyarak kaynatın. Kaynadıktan sonra tencereyi tezgâhın üzerine alın. Pekmez ve su ölçüsü bire bir olmalıdır, aynen verdiğimiz gibi. Hazırladığınız halka simitleri pekmezli suyun içine tek tek koyarak çevirin. Pekmezli su yeterliyse çevirmeye bile gerek yoktur. Simitleri pekmezli suyun içinde fazla bekletmeden kavrulmuş susama bulayın. Susam kavrulmuş değilse, teflon tavanın içinde kendiniz kavurabilirsiniz. Bu yöntem "sıcak pekmezleme" olarak adlandırılır. Genellikle İzmir usulü gevrek bu şekilde yapılır. İzmir'de simit "gevrek" olarak anılmaktadır. Burada simitler sıcak pekmezleme yapılarak, ön pişirmeden geçirilir. Ankara tarzı simitlerde ise bu işlem soğuk olarak yapılır. Simitlerin üzerindeki fazla suyu süzerek tepsiye dizin. Fırını 230 derecede ısıtın. Tepsiyi ısınmış olan fırına koyarak, simitleri yaklaşık 20-25 dakika kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıkardığınız sıcak simitleri sevdiklerinize çayla ya da yoğurtla ikram edebilirsiniz. Elbette, simidin yanında tulum peynirini ve mevsiminde domatesi eksik etmeyin. Afiyet olsun. |