Ev Yapımı Simit Evde simit yapmak, özellikle ülke dışında yaşayanlar için özlem giderici bir aktivite olabilir. Simit, Osmanlılardan günümüze kadar gelen ve milli yiyeceğimiz olarak kabul edilen, herkesin çocukluğundan itibaren tanıdığı bir lezzettir. Genellikle sokak satıcılarından, pastanelerden ya da simit fırınlarından alınan bu lezzeti evde yapmak sanıldığı kadar zor değildir. Sadece bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekmektedir. Ülkemizde şehirden şehre yapımında küçük farklar olsa da sonuçta aynı malzemelerle yapılır. Bazı şehirlerde sıcak pekmezleme yöntemi kullanılırken, bazı yerlerde soğuk pekmezleme yapılır. Evde yapacağınız simitte en fazla fırında pişirirken zorluk çekebilirsiniz. Çünkü simit fırınlarında pişen simit buharlı fırınlarda yapılır. Evdeki fırınlarda buhar sistemi olmadığından, mutlaka içine bir kâsenin içinde su bulundurun. Bu, simidin daha yumuşak olmasını sağlayacaktır. Aksi halde piştiğinde kıtır bir hale gelebilir. Yapımındaki önemli detayları konuştuk. Şimdi ev yapımı simit tarifimize geçebiliriz. Ev Yapımı Simit İçin Gerekli Malzemeler
Ev Yapımı Simit Nasıl Yapılır? Simit yapımı için önce yoğurma kabının içinde hamuru yoğuralım. Hamurun mayalanmasını beklememiz gerekiyor. Elenmiş unu, tuzu, şekeri ve kuru mayayı kabın içine koyalım. Buna suyu azar azar ilave ederek yoğurmaya başlayalım. Simit hamuru biraz sert hazırlanır. Daha iyi anlayabilmek için, şöyle bir benzetme yapabiliriz: Kulak yumuşaklığında dediğimiz hamurdan biraz daha sert olacak. Bir de hamuru iyi yoğurmanız gerekiyor. En az 15 dakika hamurunuzu yoğurun. Daha sonra üzerine nemli bir bez kapatarak mayalanmasını beklemelisiniz. Hamurunuz iki katı oluncaya kadar bekleyin. Yaz aylarında mayalanma süresi oldukça kısalır. Hamur mayalanırken biz de pekmezli karışımı hazırlayalım. Ev yapımı simitleri İzmir usulü yani sıcak pekmezleme yöntemiyle hazırlayalım. Bir tencerenin içine pekmez ve suyu koyalım. Ölçülerimiz pekmez ve su için birebir olacak. Bunu ocakta kaynatalım. Geniş bir tabağın içine bol miktarda kavrulmuş susam koyalım. Şimdi mayalanan hamuru önümüze alalım. Bundan yaklaşık limon büyüklüğünde parçalar koparalım. Bunu uzun çubuk şeklinde şekillendirelim. Daha sonra hamuru halka şekline getirip, uçlarını açılmayacak şekilde kapatalım. Bunu önce sıcak pekmezli suyun içine batıralım. Simit pekmezli suyun içinde yüzeye çıkınca içinden alalım ve kavrulmuş susama bulayalım. Bunları içine yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin. Fırınınızı 220 derecede ısıtmaya başlayın. Tepsiyi fırın ısındığında içine koyabilirsiniz. Bir kâsenin içinde fırına su koymayı unutmayın. Bu sayede simitler piştiğinde sertleşmez. Simit çok hızlı pişen bir besindir. Bu nedenle yakmadan tam kıvamında pişirin. Mümkünse fırının yanında bulunmalısınız. Piştikten sonra simit tepsisini dışarıya alın. Biraz ılınmasını bekleyerek, ev yapımı simitleri sevdiklerinize ikram edebilirsiniz. Yanında bir bardak demli çay, bir parça tulum peyniri, birkaç dilim domates oldu mu, tam bir kahvaltı tabağı hazırlamış olursunuz. Afiyet olsun. |