Çıtır Simit Çıtır simit, dışarıda yediğimiz yiyecekleri evde hazırlamak bazen zor gelebilir. Ancak çıtır simit tarifini evde hazırlamayı tercih ederseniz, her zaman bu lezzeti sevdiklerinize ikram etme şansına sahip olabilirsiniz. Üstelik kahvaltılarda, konuklarınız geldiğinde ya da çocuklarınıza kendinizin yaptığı sağlıklı yiyecekleri yedirmek istediğinizde elinizden tutacak bir tarif. Simidin lezzetini ve besleyici özelliğini kimse inkâr edemez. Eminiz herkesin simitle ilgili anıları vardır. Bazen sevdiklerinizle çayın eşliğinde simit yemişsinizdir, bazen açlığınızı bastırmak için size yoldaş olmuştur. Herkes çocukluğundan itibaren simitle tanışmış, bunu yetişkinlik çağında bir alışkanlık olarak devam ettirmiştir. Üzerindeki susamların ayrı bir lezzet verdiği simitlerin sıcak sıcak, buram buram koktuğu ilk anlarda tüketilmesini herkes seviyordur. Bu nedenle evinizde çıtır simitleri kendiniz hazırlamalı ve özlem gidermelisiniz. Dışarıdan aldığınız simitleri her zaman sıcak yakalayamazsınız. Şimdi birlikte çıtır simit tarifimizi hazırlamaya başlayalım. Çünkü kahvaltı saatinde ailemize çıtır simit yeme zevki yaşatmalıyız. Çıtır Simit İçin Gerekli Malzemeler
Üzeri İçin
Çıtır Simit Nasıl Yapılır? Öncelikle geniş bir yoğurma kabı alın. Elenmiş unu, kuru mayayı, toz şekeri ve tuzu koyarak karıştırın. Ortasını havuz şeklinde açın ve suyu yavaş yavaş dökerek yoğurmaya başlayın. Bardak ölçüleri farklı olabileceğinden, hamur kıvamına göre un ya da su ilavesi yapabilirsiniz. Hamur kulak memesi kıvamından biraz daha sert olmalıdır. Yoğurma işlemini en az 10-15 dakika devam ettirin. Daha sonra hamurun üzerini hava almayacak şekilde streçle ya da bir naylonla kapatarak mayalanması için kenara alın. Hamurun iki katı kadar kabarıncaya kadar mayalanma işlemini devam ettirin. Yaz döneminde bu daha kısa sürede biter. Kışın sıcak bir odaya almanız iyi olur. Hamur bir yerde kabarırken biz de diğer hazırlıklarımıza geçelim. Öncelikle susamı kavrulmuş aldıysanız bunu geniş bir tabağın içine dökün. Kavrulmuş susam bulamadıysanız, teflon bir tavanın içinde ağır ateşte sürekli karıştırarak susamı kavurabilirsiniz. Bunu yapmazsanız, simitler piştiğinde susamlar üzerinde beyaz kalır. Derince bir kabın içinde üzüm pekmezini ve suyu karıştırın. Bunlar çıtır simitleri hazırlarken işimize yarayacak. Hamur istediğimiz gibi mayalandıysa, simitleri hazırlamaya başlayalım. Yanımıza yağladığımız ya da içine yağlı kâğıt serdiğimiz fırın tepsisini alın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Bunlardan yuvarlak uzun şeritler yapın. Her iki şeridi birbirine dolayın. Daha sonra uçlarını birbirine birleştirip, simitleri yapmış olacaksınız. Kapatma işlemini özenle yapın ki, pişerken açılmasınlar. Bütün hamurdan bu şekilde simitler hazırlayacağız. Simitleri önce pekmezli suyun içine daldıracağız. Bu soğuk pekmezleme dediğimiz işlemdir. Eğer İzmir simidi gibi yapmak isterseniz, bu pekmezli suyu kaynatmanız ve sıcakken simitleri içine atmanız gerekir. Bu şekilde simitler ön pişme işlemine tabi tutulacak ve İzmir simidi lezzetinde olacaktır. Bu konuda tercih sizin. Bize sorarsanız, sıcak pekmezleme yapmanızı tavsiye ederiz. Daha sonra simitleri kavrulmuş susama bulayın. Hepsini fırın tepsisine yerleştirin. Tamamını hazırladığınızda biraz da tepsi mayalanması dediğimiz, simitleri tepside bekletme aşamasına geçelim. Bu arada fırını 200 derecede ısıtmaya başlayın. Size verdiğimiz ölçülerle yaklaşık 14 adet çıtır simit hazırlayabilirsiniz. Tepsiyi fırın kızınca içine koyabilirsiniz. Üzerleri kızarıncaya kadar fırında pişirin. Bu arada fırının içine bir kaseyle su koymayı unutmayın. Bu şekilde simitler buharla pişecek ve kıvamını daha iyi bulacaktır. Simit fırınları buharlı pişirme özelliğine sahiptir. Siz bunu kaseye su koyarak yapabilirsiniz. Fırından aldığınız çıtır simitleri yanında beyaz peynir ve çayla birlikte sevdiklerinize ikram edebilirsiniz. Herkesin yaptığınız simitlere hayran kalacağını söyleyebiliriz. Afiyet olsun. |
Neşecan
21 Mayıs 2024 SalıEvde simit yapmak istiyorum. Hangi tür pekmez önerilir? Dışarda satılan sokak simidi gibi olur mu tadı? Bir kere denemiştim, sokak simidi gibi çıtır ve lezzetli olmadı. Pasta gibi oldu.
Cevap yazAdmin
21 Mayıs 2024 SalıMerhaba Neşecan,
Evde simit yaparken en iyi sonucu elde etmek için üzüm pekmezi kullanmanı öneririm. Pekmezi su ile biraz inceltip kullanmak, simidin dışının daha çıtır olmasını sağlar. Ayrıca, hamurun mayalanma süresine dikkat etmek ve simidi fırında yeterince pişirmek de önemli. Sokak simidinin kıvamını yakalamak biraz pratik gerektirebilir, bu yüzden denemeye devam etmelisin. Başarılar!