Ankara Simidi Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Ankara Simidi Tarifi ve Malzemeleri

Ankara Simidi

Ankara simidi, Türkiye'ye özgü yiyeceklerden biridir. Ancak, ülkemizde bile simidin şehirler arasında biraz farklı hazırlama ve pişirme şekilleri bulunmaktadır. Ankara usulü simidin farkı, soğuk pekmezleme yapılmasından kaynaklanır. Bu özel lezzet, Osmanlılar döneminden itibaren pişirilmektedir. Sarayda padişahların yediği, daha sonrasında halk arasında yaygınlaşan bir besindir. Tarihimizde sadece II. Dünya Savaşı sırasında unun az olduğu dönemde yapımı yasaklanmıştır. Bunun dışında günümüze kadar simit, herkesin tattığı lezzetlerden biri olmuştur. Çocukluktan başlayan alışkanlığımız, yetişkinlik dönemlerine kadar taşınmaktadır. Bu lezzetli tarifi evde hazırlamak isterseniz, vereceğimiz tariften faydalanabilirsiniz. Özellikle ülkemizin dışında yaşayan ve simidi özleyen kişilere tavsiye ederiz.

Ankara Simidi İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 kg elenmiş un
  • 10 gram yaş maya ya da 3,5 gram instant maya
  • 15 gram tuz
  • Su
  • Üzüm pekmezi
  • Kavrulmuş susam (Bunu simitlik susam olarak hazır alabilir ya da evde teflon tavada susamı kavurabilirsiniz)

Ankara Simidi Nasıl Yapılır?

Simidi hazırlamak için öncelikle un, tuz ve maya oranlarına çok dikkat edin. Çünkü ortaya farklı lezzetler çıkabilir. Önce yoğurma kabının içinde elenmiş unu, kuru mayayı ve tuzu koyarak, suyla birlikte biraz sertçe bir hamur yoğurun. Eğer yaş maya kullanacaksanız, önceden su ve 1 tatlı kaşığı toz şekerle mayayı kabartın. Simit hamurunu en az 15 dakika kadar yoğurmanız gerekir. Daha sonra hamuru mayalanması için bir kenarda bekletin. Bu mayalanma yaz aylarında yarım saat kadar, kışın ise bir saat kadar sürecektir.

Daha sonra mayalanan hamurdan bezeler koparın. Bunu tezgâhın üzerinde çubuk şeklinde yuvarlayın. Ardından çubukları halka şekline getirerek uçlarını birleştirin. Bu aşamada birleştirmeyi iyi yapın ki, pişerken açılmasınlar. Hazırladığınız simit halkalarını tezgâhın üzerine dizin. Burada beklerken biraz daha mayalansınlar. Siz de pekmez ve suyu bir tencerede karıştırın. Pekmez ve suyun ölçüsünü bire bir olarak ayarlayın. En iyi ölçü budur. Yani bir bardak pekmez ve bir bardak su gibi. Burada Ankara simidi yaptığımız için pekmezli suyu kaynatmıyoruz. Direkt olarak simit halkalarını soğuk pekmezli suya batırıyoruz. Başka bir tabağın içine bol miktarda kavrulmuş susam koyun. Tabağınız düz ve geniş olsun ki, simitleri güzelce bulayın. Susama buladıklarınızı altına yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin. Fırını 230 dereceye ayarlayarak ısıtmaya başlayın. Fırında simitleri tam kıvamında pişirin. Fazla pişirirseniz simitler kuruyabilir. Daha sonra fırından aldığınız simitleri biraz ılındığında, yanında çay, tulum ya da beyaz peynir ve yaz aylarında domatesle birlikte ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Alphan

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Ankara simidinin farkli şehirlerde farkli hazirlanmasi sizce tat farkliliga sebep oluyor mu? Soğuk pekmezleme tekniğiyle yapilan bu simidi denemis miydiniz? Osmanlılar döneminden kalma bu lezzeti evde yapmayi düşünüyor musunuz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Alphan,

Ankara simidinin farklı şehirlerde farklı hazırlanması gerçekten de tat farklılığına sebep olabiliyor. Özellikle soğuk pekmezleme tekniği gibi belirli yöresel özellikler, simidin tadında ve dokusunda önemli farklar yaratıyor. Evet, ben de soğuk pekmezleme tekniğiyle yapılan Ankara simidini denedim ve çok beğendim. Osmanlılar döneminden kalma bu lezzeti evde yapmayı hâlâ düşünmedim, ama evde yapmak isteyenler için kesinlikle denemeye değer bir tarif olabilir. Evde yapmayı düşünürseniz, geleneksel tariflere sadık kalarak aynı lezzeti yakalayabileceğinizi düşünüyorum.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Simit Nasıl Yapılır?

Simit Nasıl Yapılır?

Bayatlamayan Simit Tarifi ve Malzemeleri

Bayatlamayan Simit Tarifi ve Malzemeleri

Tuzlu Simit Tarifi ve Malzemeleri

Tuzlu Simit Tarifi ve Malzemeleri

Simit Poğaça Tarifi ve Malzemeleri

Simit Poğaça Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Simit Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Simit Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mahlepli Simit Tarifi ve Malzemeleri

Mahlepli Simit Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sütlü Simit Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Simit Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Simit Diyeti Listesi

Simit Diyeti Listesi

Susamlı Simit Kaç Kalori?

Susamlı Simit Kaç Kalori?

Kepekli Simit Kaç Kalori?

Kepekli Simit Kaç Kalori?

Açma Simit Tarifi ve Malzemeleri

Açma Simit Tarifi ve Malzemeleri

Simit Tiridi Tarifi ve Malzemeleri

Simit Tiridi Tarifi ve Malzemeleri

Pastane Simidi Tarifi ve Malzemeleri

Pastane Simidi Tarifi ve Malzemeleri

Ev Yapımı Simit Tarifi ve Malzemeleri

Ev Yapımı Simit Tarifi ve Malzemeleri

Kandil Simidi Oktay Usta

Kandil Simidi Oktay Usta

Yumuşak Simit Tarifi ve Malzemeleri

Yumuşak Simit Tarifi ve Malzemeleri

Yarım Simit Kaç Kalori?

Yarım Simit Kaç Kalori?