Geleneksel Mayalı Simit Tarifi: Simit, susamla kaplı yuvarlak halka şeklinde bir ekmek türüdür. Türkiye'de ve Yunanistan'da en çok ve yaygın olarak tüketilen simit, Yunanistan'da "koulouri" adıyla bilinmektedir. Farklı kültürlerde değişkenlik gösterse de, simidin gevrek ve çıtır olması tercih edilmektedir. İzmir yöresinde simit gevrek adıyla bilinmektedir. Ayrıca, Bulgaristan'da 'gevrek', Sırbistan'da 'çevrek' ve Romanya'da 'covrigi' isimleriyle tanınmaktadır. Muhtemelen, Balkanlar'dan İzmir'e gelen göçmenlerin etkisiyle simite 'gevrek' denilmektedir. Simit'in kökeni İzmit'ten gelmektedir. İstanbul'a gelen veya İstanbul'dan doğuya giden kervanların konaklama alanı olarak bilinen İzmit'te, yolculara pratik bir yiyecek olarak hazırlanan ve satılan simit, ayakta, gezerek ve oturarak yenen ilk fast food örneklerinden sayılmaktadır. Kervanlarla yolculuk yapanların atıştırmalık olarak yanlarına aldıkları susamlı simitleri, gittikleri yol boyunca karşılaştıkları kişilere İzmit'ten aldıklarını söyledikleri için, bu halka şeklindeki susamlı yiyeceğin adı simit olarak kalmıştır. Genellikle yalnız tüketilen susamlı bir yiyecek olan bu simit, aslında kahvaltılarda da çok tercih edilen karper peyniri ve çayla, balla veya reçelle birlikte de sevilerek yenilmektedir. Günümüzde simit, simit evlerinde ve modern fırınlarda hazırlanıp satılabildiği gibi, sokakta ve caddelerde seyyar satıcılar tarafından bir el arabası içinde de satılmaktadır. Mayalı Simit Malzemeleri:
Mayalı Simit Nasıl Yapılır? Derin bir kaba 1 su bardağı ılık suyu dökün. Üzerine 1 yemek kaşığı şekeri ve 1 paket kuru mayayı ekleyin ve eriyene kadar karıştırın. Daha sonra 1 çay bardağı sıvı yağı ve 1 tatlı kaşığı tuzu ilave edin. Üzerine 4 su bardağı unu yavaş yavaş ekleyerek tüm malzemeleri yoğurun. (Susam ve yumurta sarısı hariç) Hamurun üzerini kapatıp ılık bir ortamda yaklaşık 1 saat mayalanmaya bırakın. Mayalanan hamuru 14 eşit parçaya bölün ve her birini simit halka şekline getirin. Bir kaba 1 yemek kaşığı su koyup üzerine 1 yumurta sarısını çırpın; fırça ile simitlerin üzerine sürün, ardından simitleri susama batırın. Yağlı tepsiye dizin ve tepsi üzerinde 25-30 dakika bekletin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar, yaklaşık 25-30 dakika pişirin. Afiyet olsun. |