- 250 gram oda sıcaklığında yumuşatılmış tereyağı veya margarin
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 2.
5 yemek kaşığı sirke
- 3 çorba kaşığı toz şeker
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 paket kabartma tozu
- 1 adet yumurta (Sarısı ile beyazı ayrılmış)
- Aldığı kadar un
- Küçük bir kâse mor haşhaş
Haşhaşlı Simit Nasıl Yapılır?
Öncelikle hamur karıştırma kabının içine tereyağı ve sıvı yağı koyarak parmak uçlarımızla birbirleri ile kaynaşana kadar karıştırıyoruz. Ardından yumurtanın sarısını, sirkeyi, tuzu ve toz şekeri ilave edip, karıştırmaya devam ediyoruz. Daha sonra unumuzu yavaş yavaş ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz. En son kabartma tozunu da ilave edip, özlü ve kıvamlı bir hamur haline gelinceye kadar yoğurma işlemine devam ediyoruz. Hamuru istenilen kıvamı aldıktan sonra üzerine nemli bir bez örtüp, 5.10 dakika dinlendiriyoruz.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, avucumuzun içinde yuvarlayarak küçük küçük bezeler oluşturalım. Daha sonra bu bezeleri iki elimizin iç kısmıyla tezgâhın üzerinde yuvarlayarak uzun rulolar oluşturuyoruz.
Bu ruloların iki ucunu birleştirerek simit şeklini veriyoruz. Bu şekilde hazırladığımız simitleri önce ayırmış olduğumuz yumurta beyazına, daha sonra ise haşhaşa bandırarak, yağlı kâğıt serdiğimiz veya sıvı yağ ile yağladığımız fırın tepsisine çok fazla sıkıştırmadan yerleştiriyoruz.
Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 15 dakika pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.
Afiyet olsun.