Simit Tarihi

Simit tarihi, Anadolu'da Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü zamana kadar inmektedir. O dönemde saraydaki un depoları simithane, padişah fırını ise simit fırını olarak anılmaktaydı. 1593 senesinde hazırlanmış Üsküdar Şeriye Sicilinde has undan yapılan halka şeklindeki ekmek türüne simid-i halka adı verilmiştir. 2. Süleyman döneminden kalan 1691 tarihli bir mutfak defterinde çörek ve ekmeğin yanında, her gün saraya 30 adet halka-i simit tahsis edilmiş olduğu yazmaktadır.

Simitin tarihsel gelişimi


Tarihte bilinen gerçeklerden biri de Osmanlı padişahlarının ramazan döneminde verdikleri iftar yemeğinden sonra yolda saf tutan askerlere hediye ettikleri simitlerdir. Simit tarihimize padişah hediyesi olacak kadar değerli bir besindir. Bir anlamda saraylıdır.

Yeniçerilerin bir kolu olan Sekban sınıfındaki fırınlarda çalışan kişiler simitçi olarak adlandırılmakta, sarayda özel simitçi ustası olarak çalışan kişiler bulunmaktaydı. Evliya Çelebi bile Seyahatnamesinde İstanbul'da 70 simit fırınının olduğunu, buralarda 300 nefer çalıştığını belirtmiştir.

Simitin yanındaki halka kelimesinin kaybolarak, tek başına simit olarak kullanılması çok uzun bir zaman almıştır. Tarihte ilk defa 18. Yüzyılda halka-i simit yerine simit denildiği bilinmektedir. Bu dönemde sadece sarayda değil, halk arasında da rağbet gören bir besin olarak dikkat çekmektedir. Doyurucu olması ve ucuza mal edilmesi nedeniyle, her yerde halk fırınlarında pişirilerek, sokak satıcıları sayesinde şehirlerde her köşede sayışa sunulmuştur.

1761 yılında börekçiler, ekmekçiler ve simitçiler arasında olan rekabet yüzünden, İstanbul kadısı simitçiler ekmek üretemez hükmünü koymuştur. Bunun etkisiyle günümüze kadar gelen simit fırınları işletilmiştir. 10 Haziran 1910 tarihinde simitçiler tarihte ilk defa toplanarak dernek kurmuş, "ekmekçiler ve börekçiler" adlı cemiyetin içinde olmuşlardır.

Yaklaşık 600 yıllık bir geçmişe sahip olan simit için, ülkemize has bir yiyecek denilebilir. Tarihimizde simit için verilen boşluk sadece 2. Dünya Savaşında olmuştur. Çünkü bu dönemde un az olduğundan, simit yapımı yasaklanmıştır. Daha sonra yeniden simit normal yaşamdaki yerini almıştır.

Toplumumuzda geleneksel yiyeceğimiz olarak kabul edilen simit, doksanlı yıllarda fast food akımının artması nedeniyle var olma mücadelesine devam etmektedir. Ülkemizde simit üzerine hizmet veren yerel zincirler oluşturulmuş, farklı tüketim seçenekleriyle, keyifli mekanlarda tüketilmeye başlanmıştır. Böylece simit fast food tarzında bir besin olarak halka sunulmuştur. Simit etkileyici lezzetiyle, bunu tüketen kişileri bütünleştiren bir özelliğe sahip yiyecektir. Çünkü tüm dünyayı ele alsanız, toplumun her kesimi tarafından tüketilen bir besin zor bulursunuz. Simit şairlerin şiirlerine ilham kaynağı olmuş, kimsenin ret etmediği, insanların anılarına eşlik eden bir yiyecektir. Herkes onu çocukluğundan itibaren tanır, yetişkinliğinde dost olur. Mola vermek için, açlığı bastırmak için, fakirlere sunulan saray yiyeceği bir üründür. Çayla, ayranla ya da sade olarak tüketilebilir.

Simit neden yapılır?


Başka bir ülkede göremeyeceğiniz simit, un, maya, pekmez ve susamdan oluşmaktadır. Bunun 3 çeşit türü vardır.
  • Taban simidi, bu fırın içine ekmek gibi kürekle atılmaktadır.
  • Tava simidi, bu tavada pişirilen türüdür.
  • Kazan simidi, bu az susamlı olan ve parlak görünüşlü simittir.
Simitteki renk ve lezzet farkı, şehirlerde farklı olması tamamen pekmezleme denen aşamadaki farklı uygulamadan kaynaklanır. Bu İstanbul'da soğuk, İzmir, Bursa, Ankara ve bazı illerde sıcak olarak yapılmaktadır. Sıcak yapıldığında pekmez ve su aynı oranda karıştırılarak kaynatılır. Halka şeklindeki simitler bu kaynar pekmezli karışıma batırılır. Yani bir nevi ön pişirme yapılır. Ardından susama batırılarak fırında pişirilir. Daha sonra buram buram nefis kokusuyla tüketime sunulur.
21.01.2024 00:26:01
Simit Tarihi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Simit Tarihi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

3 Yorum Yapılmış "Simit Tarihi"
Bizanstan Osmanlıya gecmistir... Yakın zamana kadar istanbul da susam ekilirdi.
Sabri Özarslan . 20.01.2023 14:54:27
Bagel in baslangici olarak 1610 leo rosten olarak gostermisler. SIMITTEN BARIZ CALINMIS VE YAPILMIS BU BAGEL. SAHIP CIKALIM SIMITIMIZIN TARIHINE..
mehmet tem . 05.12.2020 00:25:36
Sabahları evde kahvaltı yapmaya vakit bulamayan birisiyim. Özellikle kış günlerinde yatak daha sıcak gelmeye başladı. İşe giderken de evimizin yanındaki simitçiden bir simit alıp işte çay ile beraber tüketerek kahvaltımı yapıyorum. Bugün işe giderken aklıma simit ne zaman çıktı sorusu geldi. Simit ne zaman çıktı? Simitin tarih ne zamana dayanır?
Seyidhan . 27.10.2018 22:16:59

Simit Ayran Kaç Kalori?

Simit ayran kaç kalori, ülkemizde sıklıkla tüketilen ve çok sevilerek yenilen bir gıda olan simit yanında en çok ayranla tüketildiği için insanlar tarafından...
Devamını Oku

Susamlı Simit Kaç Kalori?

Susamlı simit kaç kalori, yüzyıllar boyunca yapılan ve insanlar tarafından çok sevilerek tüketilen bir yiyecek olan susamlı simit birçok insanın vazgeçilmezl...
Devamını Oku

Kaşarlı Simit

Kaşarlı simit, evde yapılır mı demeyin. Tarifimizi uygularsanız, aynı dışarıda yedikleriniz gibi mükemmel bir lezzet yaratabilirsiniz. Belki de dışarıda...
Devamını Oku

Simit Poğaça

Simit poğaça son yıllarda oldukça lezzetli olduğu için birçok insan tarafından çocuklarının beslenmesi için ya da misafirleri geleceği zaman yapacakları bir ...
Devamını Oku

Çıtır Simit

Çıtır simit, tahmin ediyoruz herkese dışarıda yedikleri yiyecekleri evde hazırlamak biraz zor gelebilir. Ancak çıtır simit tarifini evde hazırlamayı ter...
Devamını Oku

Susamlı Simit Kurabiye

Susamlı simit kurabiye; kadınlar kabul günlerinde, akşam yemeklerden sonra içilecek olan çay servisinin yanına, gelen misafirlere ikram edilmek üzere yapılac...
Devamını Oku

Mahlepli Simit

Mahlepli simit, ülkemizde sıklıkla yapılan ve en çok tüketilen simitlerin başında gelmektedir. İnsanların çok severek tükettikleri ve satın aldıkları bir sim...
Devamını Oku

Sirkeli Simit

Sirkeli simit, özellikle ülkemizde Ege bölgesinde çok fazla yapılan ve çok sevilen bir yiyecek olmaktadır. Sirkenin ayrı bir tat ve koku vermesinden dolayı b...
Devamını Oku

Simit Tatlısı

Simit tatlısı, halk arasında lokma tatlısı, tulumba tatlısı gibi isimlerle anılır. Bu tatlıyı kıtır lezzetiyle keyifle yiyeceğinizi düşünüyoruz. Yapımı ...
Devamını Oku

Kandil Simidi Kaç Kalori?

Kandil simidi kaç kalori, kandil simidi özellikle kandillerde sıkça yapılan ve tüketilen bir yiyecektir. Bu adeta bir gelenek haline gelmiştir. Ancak ür...
Devamını Oku

Simit Ayran Diyeti

Simit ayran diyeti ülkemizde sıklıkla uygulanan ve kilo sorunu olanların bu diyete uydukları zaman, 30 gün içerisinde 6-7 kilo vermesinin mümkün olduğu ...
Devamını Oku

Küçük Simit Tarifi

Küçük simit tarifi, küçük simitleri kim atıştırmayı sevmez ki! Küçük büyük herkesin bunları severek yediğini tahmin ediyoruz. Özellikle küçük çocuklar b...
Devamını Oku

Gevrek Simit

Gevrek simit, özellikle Ankara ve İzmir ilinde en güzeli yapılmaktadır. Gevrek simidi yapılırken kullanılan pekmez çok önemlidir. Özellikle keçiboynuzu pekme...
Devamını Oku

Kepekli Simit Kaç Kalori?

Kepekli simit kaç kalori, günümüzde simit hemen hemen bütün insanlar tarafından çok sevilerek tüketilen bir yiyecektir. Fakat kilo sorunu olanların simit yem...
Devamını Oku

Simit Kaç Kalori?

Simit kaç kalori, ülkemizde çok sıklıkla tüketilen ve özellikle de çalışan insanların sabah kahvaltı yapabilmeleri için satın alacakları simitle kahvaltı yap...
Devamını Oku

Simit Diyeti

Simit diyeti, simit diyeti 900 kalori içeren bir diyet listesidir. Özellikle kalori hesabı yaparak kilo vermek isteyen kişiler için ideal bir diyet list...
Devamını Oku

Kandil Simidi

Kandil simidi; kandil günlerinde yapılacak olan lezzetlerin başında, en harika simit tarifleri arasında yer almaktadır. Hamur işi yapmak isteyen kişilerin ta...
Devamını Oku

Simit

Simit, Simit ya da gevrek susamla kaplı yuvarlak şekilli ekmeğe denir. Türkiye'de olduğu kadar Yunanistan'da da çok tüketilen simide kuluri denir. Kültürlere...
Devamını Oku

Haşhaşlı Simit

Haşhaşlı simit, Az zahmetle kolay bir şekilde hazırlayabileceğiniz çok nefis bir simit tarifidir. Özellikle hanımların kabul günlerinde ve çay saatlerinde mi...
Devamını Oku

Açma Simit Tarifi

Açma simit tarifi ile sevdiklerinize çay saatlerinizin yanında veya sabah kahvaltıları için güzel simitler yapabilirsiniz. Pastanelerde satılan açma simitler...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Simit Diyeti
Kandil Simidi
Simit
Haşhaşlı Simit
Açma Simit Tarifi
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024