{ "title": "Sirkeli Simit", "image": "https://www.simit.gen.tr/images/sirkeli-simit.gif", "date": "20.01.2024 13:26:32", "author": "Buket Korkmaz", "article": [ { "article": "Sirkeli simit, özellikle ülkemizde Ege bölgesinde çok fazla yapılan ve çok sevilen bir yiyecek olmaktadır. Sirkenin ayrı bir tat ve koku vermesinden dolayı birçok insan evinde yapacağı simit içerisine sirke koymaktadır. Simit tarihi bakımından oldukça eskilere dayandığı bilinir. Son yıllarda ise sadece ülkemizde değil birçok dünya ülkelerinde de yapılmakta ve insanlar tarafından çok sevilerek tüketilen bir yiyecek olmaktadır. Simidin değişik versiyonları da bulunmaktadır. Genellikle birçok insanın sevmiş olduğu gevrek susamlı simit olduğu gibi susamlı sirkeli simit ise çok sevilen bir yiyecek olmuştur. Özellikle elma sirkesinden yapıldığı bilinmektedir. Bazı yörelerde elma sirkesi yerine üzüm sirkesi de kullanılmaktadır. Kendine hoş kokusu ve kendisine ait tadı sayesinde birçok insanın severek tükettiği bir yiyecek olmuştur.

Sirkeli simit, yapımı oldukça kolay ve lezzetlidir. Görünüm olarak biraz kandil simidini andırmaktadır. Fakat tadı kandil simidinden farklı olmaktadır. Bütün simitlere konulduğu gibi Sirkeli simit içinde susam konulmaktadır ve undan yapıldığı için kalori olarak çok yüksek olmaktadır. Kıtır kıtır olduğu için ağzınıza alır almaz ağızda dağılacak ve çok seveceğiniz harika bir tat olacaktır. Sadece bu simit sıcak servis edildiği zaman daha tatlı olacağı için, sizler de kıtır kıtır ve ağzınıza alır almaz dağılacak bir yiyecek arıyorsanız o zaman mutlaka sizin de sirkeli simit tarifini uygulamanız gerekmektedir.

Sirkeli simit malzemeler
Sirkeli simit nasıl yapılır?

Bir tava içerisine margarin ve tereyağını koyup eritiyoruz. Üzerine şeker ve tuzu ilave ediyoruz. Ayrı bir kabın içerisine 4 su bardağı unu koyuyoruz ve ortasında bir yuvarlak açarak eritmiş olduğumuz yağı ilave ediyoruz. Üzerine sıvı yağ, kabartma tozu, 1 çay bardağı elma sirkesi, 2 yumurtayı kırıyoruz. 1 su bardağı suyu da ilave ettikten sonra yavaş bir şekilde hamurumuzu yoğurmaya başlıyoruz. Hamurumuz kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğuruyoruz. Ardından hamurumuzu dinlenmesi için 1 saat kadar üzerini kapatıp bekliyoruz. Dinlenmiş olan hamurumuzu çok küçük parçalar haline bölerek, kandil simidi büyüklüğünde şekil veriyoruz. En son ayırmış olduğumuz yumurta akına ardından da susama batırıp, daha önceden yağlamış olduğumuz tepsimizin içerisine diziyoruz. Daha önceden ısıtmış olduğumuz fırınımızın içerisine koyuyoruz ve 15 dakika kadar pişiriyoruz.

Afiyet olsun.
" } ] }