{ "title": "Simit", "image": "https://www.simit.gen.tr/images/simit.gif", "date": "19.01.2024 18:33:21", "author": "merve ekmen", "article": [ { "article": "Simit, Simit ya da gevrek susamla kaplı yuvarlak şekilli ekmeğe denir. Türkiye'de olduğu kadar Yunanistan'da da çok tüketilen simide kuluri denir. Kültürlere göre değişiklik gösterse de simidin gevrek olması tercih edilir. İzmir'de simide gevrek denilir. Simit ise ilk üretildiği yer Smiti'den (İzmit) geldiği bilinmektedir. İstanbul'a gelen veya İstanbul'dan doğuya giden kervanların konaklama yeri olarak bilinen İzmit'te, yolculara pratik yiyecek olarak hazırlanan simit, bu özelliği ile ilk fast food örneklerinden bir tanesi olarak sayılabilir. Kervanlarda yolculuk yapan kişilerin yanına atıştırmalık olarak aldıkları simitleri yol boyunca gördükleri kişilere Smiti'den aldıklarını söyledikleri için, bu yuvarlak şeklindeki yiyeceğin ismi simit olarak dillerde yer etti.

Genelde tek başına tüketilen simit, kahvaltı için tercih edildiğinde kahvaltı çeşitleri olan peynir, reçel, zeytin gibi yiyeceklerle de birlikte yenebilir. Günümüzde simit, simitevlerinde modern fırınlarda hazırlanıp satılabildiği gibi cadde veya sokaklarda satıcılık yapan seyyar satıcılar tarafından el arabası içinde de satılır.

Simidin Yararları, Simidin lezzetli bir yiyecek olmasının yanı sıra oldukça faydalıdır. Simit üzerinde olan susamların içinde bulunan antioksidan maddeler ve vitaminler sağlığımıza olumlu etkiler yapmaktadır. Bağışıklık güçlendirici özelliği vardır. Daha dirençli bir vücut yapısı olmasına sebep olur. Susamın içinde yer alan demir maddesi sayesinde kansızlık problemi yaşayan kişilerin üzerinde olumlu etkileri görülür. Ayrıca susamlı simit yiyen kişilerin bağırsak kanserine karşı dirençli olduğu ve bu nedenle daha sağlıklı bir yaşam sürdürdüğü saptanmıştır. Susamlı simit içerisinde yer alan vitaminde sinir ve beyin hastalıkları üzerinde olumlu sonuçlar vermiştir.

Simidin Nasıl Yapılır?

Maya, bir su bardağı ılık suda eritilir ve kabarması için yaklaşık 2-3 saat kadar beklenilir. 2 kaşık pekmez ile bir su bardağı ılık su karıştırılır. Un, hamur yoğurmak için uygun bir kaba alınır ve ortası havuz gibi açılmış olan una tuz ve eritilmiş maya eklenir. Önceden hazırlanmış olan pekmezli su azar azar eklenir ve kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurulur. Hamurdan parçalar koparılarak elde yuvarlanıp simit şekli verilir. Derin bir kapta kalan 1 kaşık pekmez ve bir bardak su karıştırılır. Susam geniş bir tabağa koyulur. Hazırlanan hamurlar pekmezli suya batırıp çıkartılarak (Bazı bölgelerde bu su kaynatılır ve kaynayan suya atılan hamur dibe çöker yüzeye çıktığında ise alınır) susama bulanır. Fırın tepsisi hafif yağlanarak, simitler çok sık olmayacak şekilde aralıklı aralıklı tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 200 derece olan fırında 30 dakika kadar pişirilir. Sıcak olarak servis edilmesi daha uygundur ama soğuk olarak da yenilebilir." } ] }