{ "title": "Mayalı Simit Tarifi", "image": "https://www.simit.gen.tr/images/mayali-simit-tarifi.gif", "date": "23.01.2024 04:28:02", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "Mayalı Simit Tarifi: Simit, bir tür susamlı yiyecektir. Simit diğer adıyla Gevrek olarak da bilinmektedir. Simit, susamla kaplı yuvarlak halka şeklinde ekmek türüne verilen isimdir. Türkiye'de ve Yunanistan'da en çok ve yaygın olarak tüketilen simide Yunanistanlılar yunanca KULURİ adını vermişlerdir. Simit kültürlere göre değişkenlik gösterse de simidin gevrek çıtır olması tercih edilmektedir. İzmir yöremizde simit gevrek adıyla bilinmektedir. Bulgaristan'da 'gevrek' ve Sırbistan'da 'çevrek' ve Romanya'da da 'covrigi' isimleriyle tanınmaktadır. Muhtemelen Balkanlar'dan İzmir'e gelen göçmenlerin etkisiyle Simit'e 'gevrek' denilmektedir.

Simit'in ilk üretim yeri olan İzmit'ten gelmektedir. Smiti kelimesinden gelmektedir. İstanbul'a gelen veya İstanbul'dan doğuya giden kervanların konaklama alanı olarak bilinen İzmit'te yolculara pratik bir yiyecek olarak hazırlanan ve satılan simit, bu özelliğinden dolayı ayakta, gezerek ve oturarak yenen ilk fast food örneklerinden sayılmaktadır. Kervanlarda yolculuk yapanların atıştırmalık olarak yanlarına aldıkları susamlı simitleri, gittikleri yol boyunca karşılaştıkları kişilere Simiti'den (İzmit'ten) aldıklarını söyledikleri için, bu halka şeklindeki susamlı yiyeceğin adı simit olarak kalmıştır. Genellikle yalnız tüketilen susamlı bir yiyecek olan bu simit, aslında kahvaltılarda da çok tercih edilen karper peyniri ve çayla, balla veya reçelle birlikte de sevilerek yenilmektedir. Günümüzde simit, simit evlerinde ve modern fırınlarda hazırlanıp satılabildiği gibi sokakta ve caddelerde satıcılık yapan seyyar satıcılar tarafından bir el arabası içinde de satılmaktadır.

Mayalı Simit Malzemeleri
Mayalı Simit Nasıl Yapılır?

Derin bir kaba 1 su bardağı suyu ılıklaştıralım. Kaba önce ılık suyu dökelim, üzerine 1 yemek kaşığı şekeri ve 1 paket mayayı koyarak eriyene kadar karıştırıp, 1 çay bardağı sıvı yağı ve tuzu ilave ederek üzerine 4 su bardağı unu yavaş yavaş dökerek tüm malzemeleri yoğurun. (Susam ve yumurta sarısı hariç) Üzerine kapatıp ılık ortamda 1 saat kadar bekleterek mayalanmasını sağlayalım. Sonra hamuru 14 eşit parçaya bölün ve her birini simit halka şeklini verin. Bir kaba 1 yemek kaşığı su koyup üzerine 1 yumurta sarısını çırpın fırça ile simitlerin üzerine sürün sonra simitleri susama bir yumurtalı yüzlerini batırın susama bulayın. Yağlı tepsiye dizin tepsi üzerinde 25- 30 dakika bekletip 180 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin 25-30 dakika muhtemelen yeterli olacaktır.

Afiyet olsun.
" } ] }