{ "title": "Mahlepli Simit", "image": "https://www.simit.gen.tr/images/mahlepli-simit.gif", "date": "19.01.2024 12:04:14", "author": "Buket Korkmaz", "article": [ { "article": "Mahlepli simit, ülkemizde sıklıkla yapılan ve en çok tüketilen simitlerin başında gelmektedir. İnsanların çok severek tükettikleri ve satın aldıkları bir simit olmasından dolayı sizlerde isterseniz kendi evinizde bu simit türünü kolayca yapacak ve evinize gelen misafirlerinize ya da çocuklarınıza ikram edebileceksiniz. Mahlep oldukça zengin olduğu ve insan sağlığına çok faydalı olmasından dolayı birçok insan bu faydalardan yararlanabilmek amacıyla günümüzde simit yaparken içerisine mahlep de katarak zenginleştirir. Mahlep ülkemizde Doğu Akdeniz taraflarında üretilen ve boyu yaklaşık olarak 10 metreyi bulan bir ağacın meyvesi olarak bilinmektedir. Bu meyveler toplanır ve kurutulup toz haline getirilerek simit yapımında ya da poğaça yapımında kullanılır. Mahlep özellikle idrar sökücü etkisi bulunduğundan dolayı insanların tüketmesi gerekmektedir. Mahlep, mide koruyucu etkisi olduğu ve vücut içerisinde bulunan zararlı olan toksinlerin atılmasında faydalı olmasından dolayı tüketilmelidir.

Mahlepli simit, kalori bakımından biraz yüksek olabilir. Fakat çok sağlıklı olmasından dolayı her zaman olmasa bile arada sırada tüketilmesi gerekmektedir. Ayrıca simit içerisinde kullanıldığı zaman ayrı bir tat verecek ve çok lezzetli olduğundan daha lezzetli simitler yapacaksınız. Özellikle mahlep çocukların daha kuvvetli ve sağlıklı olmasını sağlayacak ve yapılan araştırmalarda şeker hastası olan birçok insan içinde son derece faydalı olduğu gözlemlenmiştir. Mahlep çok güzel bir kokusu vardır. Bu yüzden yapılacak olan hamur işi gibi birçok yiyeceğe katılması durumunda yapılan hamur işlerinin daha lezzetli ve nefis bir tadının olmasını sağlamış olacaksınız.

Mahlepli simit, kandil simitleri yapılırken en çok mahlep kullanılmaktadır. Diğer büyük olan simitlere ya da simit poğaçalarda da sıklıkla kullanılmaktadır. Sizler de mutlaka hamur işi gibi yiyecekler yapacağınız zaman mahlep kullandığınız zaman, hamur işinizin daha lezzetli olacağını fark edecek ve lezzetli yemekler yapmış olacaksınız.

Mahlepli simit malzemeleri
Mahlep simit nasıl yapılır?

Bir tava içerisinde eriteceğiniz margarinin üzerine 1 tatlı kaşığı şeker, 1 yemek kaşığı tuz ilave edilerek margarin eritilmeye başlanır. Ayrı bir kabın içerisine 5 su bardağı un konularak ortasında bir delik açılır. İçerisine sıra ile eritmiş olduğumuz margarin ilave edildikten sonra, 1 su bardağı sıcak su, 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 yumurta sarısı, toz maya ya da 1 paket kabartma tozu, 1 yemek kaşığı mahlep, 1 tatlı kaşığı limon suyu ilave edilerek yoğurulmaya başlanır Yaklaşık olarak 5 dakika kadar yoğurma işlemi devam edilir. Hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurulur. Eğer suyu az ise fazladan su ilave edilir. Unutmayınız ki, güzel bir simit yapabilmek için mutlaka yoğurulan hamur dinlenmesi gerekmektedir. Fırın tepsimizi bol yağla yağlıyoruz ki, yapacağımız simitler piştiği zaman simitler kolaylıkla çıkabilsin. Aksi takdirde yapışacaktır.

Dinlenen hamur çok küçük parçalara bölünür. Kandil simidi şeklini alacak olan hamurumuzun üzerine ilk önce yumurta akı sürülür. Ardından üzerine susam dökülür. Daha önceden 200 derece ısıttığımız fırınımıza koyup yaklaşık olarak 20 dakika kadar pişiriyoruz. Simitlerimizin üzeri kızarınca fırından çıkarıyoruz.

Afiyet olsun.
" } ] }