{ "title": "Gevrek Simit", "image": "https://www.simit.gen.tr/images/gevrek-simit-kac-kalori.gif", "date": "19.01.2024 20:09:48", "author": "Buket Korkmaz", "article": [ { "article": "Gevrek simit, özellikle Ankara ve İzmir ilinde en güzeli yapılmaktadır. Gevrek simidi yapılırken kullanılan pekmez çok önemlidir. Özellikle keçiboynuzu pekmezi kullanılırsa daha lezzetli ve daha gevrek olacaktır. Bir simit kalori olarak yaklaşık olarak 500 kaloriye denk gelmektedir. Fakat simidin tadı çok lezzetli olmasından dolayı, insanlar arada sırada tüketmektedirler. Özellikle sabah erken işe giden ve evinde kahvaltı yapacak vakti olmayan insanlar, en yakın fırından satın alacakları simit sayesinde kahvaltılarını yapmaktadırlar. Özellikle gevrek simidin taş fırın içerisinde yapılması gerekmektedir. Böylece daha leziz olacak ve nefis bir simit yapılmış olacaktır. Gevrek simit tarihi çok eski yıllara dayandığı ve ülkemiz başta olmak üzere birçok ülkelerde de yapılmaktadır.

Gevrek simit, özellikle ev hanımlarının günleri olacağı zaman misafirlerine ikram edebilmeleri için ya da çocuklarının beslenmesine koymaları için yapılan bir yiyecektir.

Gevrek simit malzemeler
Gevrek simit nasıl yapılır?

Öncelikle derin bir kabın içerisine koyacağınız 5 bardak elenmiş un ilave ediniz. Ortasında bir delik açarak içerisine sıvı yağı ilave ediniz. Kuru mayayı dökerek, toz şeker, tuz ve en son 2 su bardağı su yavaşça ilave edilir. Eğer su az gelirse bir bardak daha sıcak su ilave edebilirsiniz. Bütün karışımlar karıştırılarak hamurumuz yoğurulmaya başlanır. Hamur yaklaşık olarak 8 dakika boyunca yoğurulur. Hamurumuzun kıvamı kulak memesi kıvamında ya da daha yumuşak da olabilir. Çok sert olmaması gerekmektedir. İyi bir gevrek simit yapabilmek için yoğurulan hamurun mutlaka en az 1 saat boyunca bir bez ile üzeri kapatılarak bekletilir. Hamurumuz iyice mayalandıktan sonra, küçük küçük parçalara bölünerek simit yapımına başlanır.

Ayrı bir kabın içerisinde pekmezimiz sulandırılır ve simidimizi yapmaya başlanır. Kopardığımız küçük parçalar ilk önce uzun bir çubuk haline gelir ve iki ucu birleştirilerek yuvarlak haline getirilir. Daha önceden iyice yağladığımız tepsimize konulmadan önce ilk başta sulandırılmış pekmeze batırılır. Ardından susama batırılır ve yağlanmış olan tepsiye dizilir. Fırın yağlamaktan hoşlanmıyorsanız o zaman yağlı kâğıt kullanabilirsiniz.

Daha önceden 200 dereceye getirmiş olduğumuz fırın içerisine konulan tepsimiz içerisinde bulunan simitlerimizi üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Yaklaşık olarak 30-35 dakika sonra çıkarıyoruz.

Afiyet olsun.
" } ] }