{ "title": "Ev Yapımı Simit", "image": "https://www.simit.gen.tr/images/ev-yapimi-simit.gif", "date": "19.01.2024 18:54:14", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Ev yapımı simit, simit genellikle sokak satıcılarından, pastanelerden, simit fırınlarından alınsa da bazen canınız evde simit yapmayı isteyebilir. Özellikle ülke dışında olanlar simidi özleyebilir. Çünkü simit ülkemize has bir yiyecektir. Geçmişi Osmanlılardan bugüne kadar gelen bir yerde milli yiyeceğimiz diyebileceğimiz, herkesin çocukluğundan itibaren yoldaşı olan simit, herkese bir dönem yoldaşlık etmiştir. Bu lezzetli yiyeceği yapmak sanıldığı gibi zor olmaz. Sadece bazı küçük püf noktalarına dikkat etmelisiniz. Ülkemizde şehirden şehre yapımında küçük farklar olsa da sonuçta aynı malzemelerle yapılır. Bazı şehirlerde sıcak pekmezleme yöntemi kullanılırken, bazı yerlerde soğuk pekmezleme yapılır. Evde yapacağınız simitte en fazla fırında pişirirken zorluk çekebilirsiniz. Çünkü simit fırınlarında pişen simit buharlı fırınlarda yapılır. Evdeki fırınlarda buhar sistemi olmadığından, mutlaka içine bir kâsenin içinde su bulundurun. Bu simidin daha yumuşak olmasını sağlayacak. Aksi halde piştiğinde kıtır bir hale gelebilir. Yapımındaki önemli detayları konuştuk. Şimdi ev yapımı simit tarifimize geçebiliriz.

Ev yapımı simit için gerekli malzemeler
Ev yapımı simit nasıl yapılır?

Simit yapımı için önce yoğurma kabının içinde hamuru yoğuralım. Hamurun mayalanmasını beklememiz gerekiyor. Elenmiş unu, tuzu, şekeri ve kuru mayayı kabın içine koyalım. Buna suyu azar azar ilave ederek yoğurmaya başlayalım. Simit hamuru biraz sert hazırlanıyor. Daha iyi anlayabilmek için, şöyle bir benzetme yapabiliriz. Kulak yumuşaklığında dediğimiz hamurdan biraz daha sert olacak. Bir de hamuru iyi yoğurmanız gerekiyor. En az 15 dakika hamurunuzu yoğurun. Daha sonra üzerine nemli bir bez kapatarak mayalanmasını beklemelisiniz. Hamurunuz iki katı oluncaya kadar bekleyin. Yaz aylarında mayalanma süresi oldukça kısalıyor.

Hamur mayalanırken bizde pekmezli karışımı hazırlayalım. Ev yapımı simitleri İzmir usulü yani sıcak pekmezleme yöntemiyle hazırlayalım. Bir tencerenin içine pekmez ve suyu koyalım. Ölçülerimiz pekmez ve su için birebir oluyor. Bunu ocakta kaynatalım. Geniş bir tabağın içine bol miktarda kavrulmuş susam koyalım. Şimdi mayalanan hamuru önümüze alalım. Bundan yaklaşık limon büyüklüğünde parçalar koparalım. Bunu uzun çubuk şeklinde şekillendirelim. Daha sonra hamuru halka şekline getirip, uçlarını açılmayacak şekilde kapatalım. Bunu önce sıcak pekmezli suyun içine batıralım. Simit pekmezli suyun içinde yüzeye çıkınca içinden alalım ve kavrulmuş susama bulayalım. Bunları içine yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin. Fırınınızı 220 derecede ısıtmaya başlayın. Tepsiyi fırın ısındığında içine koyabilirsiniz. Bir kâsenin içinde fırına su koymayı unutmayın. Bu sayede simitler piştiğinde sertleşmez. Simit çok hızlı pişen bir besindir. Bu nedenle yakmadan tam kıvamında pişirin. Mümkünse fırının yanında bulunmalısınız. Piştikten sonra simit tepsisini dışarıya alın. Biraz ılınmasını bekleyerek, ev yapımı simitleri sevdiklerinize ikram edebilirsiniz. Yanında bir bardak demli çay, bir parça tulum peyniri, birkaç dilim domates oldu mu, tam bir kahvaltı tabağı hazırlamış olursunuz.

Afiyet olsun.
" } ] }