{ "title": "Ankara Simidi", "image": "https://www.simit.gen.tr/images/ankara-simidi.gif", "date": "20.01.2024 20:02:57", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Ankara simidi, simit ülkemize has yiyeceklerden birisidir. Ancak ülkemizde bile simidin şehirler arasında biraz farklı hazırlanma ve pişirme şekli bulunmaktadır. Ankara usulü simidin farkı soğuk pekmezleme yapılmasından kaynaklanır. Bu özel lezzet tarihimizde Osmanlılar döneminden itibaren pişirilmektedir. Sarayda padişahların yediği, daha sonrasında halk arasında yaygınlaşan bir besindir. Tarihimizde sadece 2. Dünya Savaşı sırasında unun az olduğu dönemde yapımı yasaklanmıştır. Bunun dışında günümüze kadar simit herkesin tattığı lezzetlerden biridir. Çocukluktan başlayan alışkanlığımız, yetişkinlik dönemlerine kadar taşınmaktadır. Bu lezzetli tarifi evde hazırlamak isterseniz, vereceğimiz tariften faydalanabilirsiniz. Özellikle ülkemizin dışında yaşayan ve simidi özleyen kişilere tavsiye ederiz.

Ankara simidi için gerekli malzemeler
Ankara simidi nasıl yapılır?

Simidi hazırlamak için öncelikle un, tuz ve maya oranlarına çok dikkat edin. Çünkü ortaya farklı lezzetler çıkabilir. Önce yoğurma kabının içinde elenmiş unu, kuru mayayı, tuzu koyarak, suyla birlikte biraz sertçe bir hamur yoğurun. Eğer yaş maya kullanacaksanız, önceden su ve 1 tatlı toz şekerle mayayı kabartın. Simit hamurunu en az 15 dakika kadar yoğurmanız gerekir. Daha sonra hamuru mayalanması için bir kenarda bekletin. Bu mayalanma yaz aylarında yarım saat kadar, kışın ise bir saat kadar sürecektir.

Daha sonra mayalanan hamurdan bezeler koparın. Bunu tezgâhın üzerinde çubuk şeklinde yuvarlayın. Ardından çubukları halka şekline getirerek, uçlarını birleştirin. Bu aşamada birleştirmeyi iyi yapın ki, pişerken açılmasınlar. Hazırladığınız simit halkaları tezgâhın üzerine dizin. Burada beklerken biraz daha mayalansınlar. Sizde pekmez ve suyu bir tencerede karıştırın. Pekmez ve suyun ölçüsünü bire bir olarak ayarlayın. En iyi ölçü budur. Yani bir bardak pekmez ve bir bardak su gibi. Burada Ankara simidi yaptığımız için, pekmezli suyu kaynatmıyoruz. Direkt olarak simit halkalarını soğuk pekmezli suya batırıyoruz. Başka bir tabağın içine bol miktarda kavrulmuş susamı koyun. Tabağınız düz ve geniş olsun ki, simitleri güzelce bulayın. Susama buladıklarınızı altına yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin. Fırını 230 dereceye ayarlayarak ısıtmaya başlayın. Fırında simitleri tam kıvamında pişirin. Fazla pişirirseniz simitler kuruyabilir. Daha sonra fırından aldığınız simitleri biraz ılındığında, yanında çay, tulum ya da beyaz peynir ve yaz aylarında domatesle birlikte ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }