simit.gen.tr
simit
Sosyal Medyada Paylaş
Mayalı Simit Tarifi
Açma Simit Tarifi
Haşhaşlı Simit
Simit
Kandil Simidi
Simit Diyeti
Simit Kaç Kalori
Kepekli Simit Kaç Kalori
Gevrek Simit
Küçük Simit Tarifi
Simit Ayran Diyeti
Kandil Simidi Kaç Kalori
Simit Tatlısı
Sirkeli Simit
Mahlepli Simit
Susamlı Simit Kurabiye
Çıtır Simit
Simit Poğaça
Kaşarlı Simit
Susamlı Simit Kaç Kalori
Simit Ayran Kaç Kalori
Simit Köftesi
Simit Kebabı
Kolay Simit Tarifi
Bayatlamayan Simit Tarifi
Simit Aşı
Pastane Simidi
Simit Tiridi
Ev Yapımı Simit
Kandil Simidi Oktay Usta
Simit Kurabiye
Ankara Simit Tarifi
Ankara Simidi
Simit Nasıl Yapılır
Susamlı Simit
Tüm Sayfalar >>









Simit Tarihi

Simit tarihi, Anadolu'da Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü zamana kadar inmektedir. O dönemde saraydaki un depoları simithane, padişah fırını ise simit fırını olarak anılmaktaydı. 1593 senesinde hazırlanmış Üsküdar Şeriye Sicilinde has undan yapılan halka şeklindeki ekmek türüne simid-i halka adı verilmiştir. 2. Süleyman döneminden kalan 1691 tarihli bir mutfak defterinde çörek ve ekmeğin yanında, her gün saraya 30 adet halka-i simit tahsis edilmiş olduğu yazmaktadır.

Simitin tarihsel gelişimi

Tarihte bilinen gerçeklerden biri de, Osmanlı padişahlarının ramazan döneminde verdikleri iftar yemeğinden sonra yolda saf tutan askerlere hediye ettikleri simitlerdir. Simit tarihimize padişah hediyesi olacak kadar değerli bir besindir. Bir anlamda saraylıdır.

Yeniçerilerin bir kolu olan Sekban sınıfındaki fırınlarda çalışan kişiler simitçi olarak adlandırılmakta, sarayda özel simitçi ustası olarak çalışan kişiler bulunmaktaydı. Evliya Çelebi bile Seyahatnamesinde İstanbul'da 70 simit fırınının olduğunu, buralarda 300 nefer çalıştığını belirtmiştir.

Simitin yanındaki halka kelimesinin kaybolarak, tek başına simit olarak kullanılması çok uzun bir zaman almıştır. Tarihte ilk defa 18. yüzyılda halka-i simit yerine simit denildiği bilinmektedir. Bu dönemde sadece sarayda değil, halk arasında da rağbet gören bir besin olarak dikkat çekmektedir. Doyurucu olması ve ucuza mal edilmesi nedeniyle, her yerde halk fırınlarında pişirilerek, sokak satıcıları sayesinde şehirlerde her köşede sayışa sunulmuştur.

Simit Tarihi

1761 yılında börekçiler, ekmekçiler ve simitçiler arasında olan rekabet yüzünden, İstanbul kadısı simitçiler ekmek üretemez hükmünü koymuştur. Bunun etkisiyle günümüze kadar gelen simit fırınları işletilmiştir. 10 Haziran 1910 tarihinde simitçiler tarihte ilk defa toplanarak dernek kurmuş, "ekmekçiler ve börekçiler" adlı cemiyetin içinde olmuşlardır.

Yaklaşık 600 yıllık bir geçmişe sahip olan simit için, ülkemize has bir yiyecek denilebilir. Tarihimizde simit için verilen boşluk sadece 2. Dünya Savaşında olmuştur. Çünkü bu dönemde un az olduğundan, simit yapımı yasaklanmıştır. Daha sonra yeniden simit normal yaşamdaki yerini almıştır.

Toplumumuzda geleneksel yiyeceğimiz olarak kabul edilen simit, doksanlı yıllarda fast food akımının artması nedeniyle var olma mücadelesine devam etmektedir. Ülkemizde simit üzerine hizmet veren yerel zincirler oluşturulmuş, farklı tüketim seçenekleriyle, keyifli mekanlarda tüketilmeye başlanmıştır. Böylece simit fast food tarzında bir besin olarak halka sunulmuştur. Simit etkileyici lezzetiyle, bunu tüketen kişileri bütünleştiren bir özelliğe sahip yiyecektir. Çünkü tüm dünyayı ele alsanız, toplumun her kesimi tarafından tüketilen bir besin zor bulursunuz. Simit şairlerin şiirlerine ilham kaynağı olmuş, kimsenin ret etmediği, insanların anılarına eşlik eden bir yiyecektir. Herkes onu çocukluğundan itibaren tanır, yetişkinliğinde dost olur. Mola vermek için, açlığı bastırmak için, fakirlere sunulan saray yiyeceği bir üründür. Çayla, ayranla ya da sade olarak tüketilebilir.

Simit neden yapılır?

Başka bir ülkede göremeyeceğiniz simit, un, maya, pekmez ve susamdan oluşmaktadır. Bunun 3 çeşit türü vardır.

  • Taban simidi, bu fırın içine ekmek gibi kürekle atılmaktadır.
  • Tava simidi, bu tavada pişirilen türüdür.
  • Kazan simidi, bu az susamlı olan ve parlak görünüşlü simittir.

Simitteki renk ve lezzet farkı, şehirlerde farklı olması tamamen pekmezleme denen aşamadaki farklı uygulamadan kaynaklanır. Bu İstanbul'da soğuk, İzmir, Bursa, Ankara ve bazı illerde sıcak olarak yapılmaktadır. Sıcak yapıldığında pekmez ve su aynı oranda karıştırılarak kaynatılır. Halka şeklindeki simitler bu kaynar pekmezli karışıma batırılır. Yani bir nevi ön pişirme yapılır. Ardından susama batırılarak fırında pişirilir. Daha sonra buram buram nefis kokusuyla tüketime sunulur.

Yayınlanma Tarihi : 31.03.2015 03:10:37

Simit Tarihi Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Simit Tarihi"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Susamlı Simit Kaç Kalori

Susamlı simit kaç kalori, yüzyıllar boyunca yapılan ve insanlar tarafından çok sevilerek tüketilen bir yiyecek olan susamlı simit birçok insanın vazgeçilmezleri arasında olmaktadır. Özellikle de bekar insanların vazgeçemedikleri y...

Simit Tiridi

Simit tiridi, Kastamonu yöresine ait lezzetli bir yiyecektir. Bildiğiniz gibi tirit çoğu yörede tiritlik yufkadan, bayat pidelerden ya da sert mayasız ekmeklerden yapılıyor. Bu yöremizde susamsız olarak hazırlanan simitlerden yapı...

Tuzlu Simit

Tuzlu simit, Ev hanımlarının misafirleri geleceği zaman mutlaka mutfaklarında yapacakları simitlerden bir tanesi de tuzlu simit olmaktadır. Bu simit oldukça lezzetli olmasından ve yapılışı da çok kolay olmasından dolayı birçok ev...

Simit Diyeti

Simit diyeti, simit diyeti 900 kalori içeren bir diyet listesidir. Özellikle kalori hesabı yaparak kilo vermek isteyen kişiler için ideal bir diyet listesidir. Kalori hesabı yapılarak kilo vermek diğer diyetlere oranla daha kolayd...

Kolay Simit Tarifi

Kolay simit tarifi, hepimiz simit canımız çektiğinde bunu satın almayı tercih ederiz. Ancak evde kendimizin pişirdiği her tarifin daha lezzetli olduğunu söylememize bile gerek yok. Bu yüzden arada birde olsa, simitleri kendiniz ya...

Susamlı Simit Kurabiye

Susamlı simit kurabiye; kadınlar kabul günlerinde, akşam yemeklerden sonra içilecek olan çay servisinin yanına, gelen misafirlere ikram edilmek üzere yapılacak olan bu tarif hem sizi hemde sevdiklerini oldukça mutlu edecektir. Ağı...

Simit Aşı

Simit aşı, Gaziantep yöresine ait olan yöresel yemeklerden biridir. Hem çok kolay yapılır, hem de oldukça ekonomik bir tariftir. Özellikle yemeğiniz yoksa, kurtarıcı olarak simit aşı hazırlayabilirsiniz. Bundan sonra zaten kendini...

Ev Yapımı Simit

Ev yapımı simit, simit genellikle sokak satıcılarından, pastanelerden, simit fırınlarından alınsa da, bazen canınız evde simit yapmayı isteyebilir. Özellikle ülke dışında olanlar simiti özleyebilir. Çünkü simit ülkemize has bir yi...

Simit Nasıl Yapılır

Simit nasıl yapılır, simit ülkemize has bir lezzet olduğundan özellikle yurtdışında yaşayanların özlediği bir yiyecektir. Özel anlara eşik eden, kahvaltıda, ara öğünlerde atıştırmalık olarak tüketilen simiti sizlerde evde yapmayı...

Kaşarlı Simit

Kaşarlı simit, evde yapılır mı demeyin. Tarifimizi uygularsanız, aynı dışarıda yedikleriniz gibi mükemmel bir lezzet yaratabilirsiniz. Belki de dışarıda yediklerinizden daha lezzetli bir kaşarlı simit yapabilirsiniz. Simit oldukça...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

simit, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Eylül - 2017